Întotdeauna m-au fascinat poveștile bunicilor despre cum se făceau lucrurile pe vremea lor. Adesea nu este vorba doar de o amintire nostalgică ce înfrumusețează trecutul. Multe lucruri, cu precădere alimentele, chiar se produceau așa „cum trebuie” în acele vremuri.
Ei bine despre culesul hameiului cam greu să auzi povești autohtone: climatul nostru nu este tocmai preferatul său. Astăzi îndrăgitul și amarul hamei crește în varietăți multiple și este cules prin metode moderne, sprijinite de tehnologie. De precizat că în bere folosim doar floarea plantei Humulus lupus (denumirea latinească a hameiului), dar preferăm să-i spunem direct „hamei”.
Culesul manual de hamei din prima jumătate a secolului trecut sună cumva a muncă obositoare, însă din ce am citit există oameni care își amintesc cu drag de acea perioadă.
Anne își povestește pe nationaltrust.org amintirile pe care le are legate de culesul florilor de hamei din regiunea Kent (sud-estul Angliei), mai exact în septembrie 1955.
În fiecare dimineață grupurile de culegători își alocau câte un rând din plantație, trăgeau de câte un ramură în jos și începeau să aleagă florile. Micuța Anne strângea un coș plin pe zi, având grijă să aibă cât mai puține frunze. Din când în când un tractor se oprea în zonă, iar coșurile era cântărite și urcate în remorcă. Lucrătorii aveau fiecare câte un card pe care se trecea norma de hamei cules.
Hameiul e o plantă cățărătoare căreia îi plac înălțimile, mai ales dacă se poate folosi de un stâlp de lemn. Anne își amintește în povestea ei și de un om pe picioroange care desprindea firele de hamei care rămâneau prea sus.
Povestea lui Anne, în care se regăsesc multe familii care au trăit în regiunea Kent și prin împrejurimi, există și în format video. De dragul unei atmosferi cât mai autentice, am ales să expun aici și o filmare din anii ’50 care care am găsit-o, ce ilustrează în mare parte amănuntele de mai sus.
Astăzi, cu echipament de ultimă oră, producem la Fabrica Grivița bere artizanală într-o manieră ce respectă principiile marilor berari de dinaintea noastră. Berea Grivița ajunge să aibă un gust craft autentic datorită unui proces de producție negrăbit, în care se folosesc numai ingrediente de specialitate alese cu atenție.
Dacă ți-am deschis apetitul pentru cunoașterea berii craft, s-ar putea să te fascineze un tur ghidat la fabrică noastră din București. Toamna aceasta am pregătit mai multe variante ale ghidului, fiecare mai complex ca altul, în funcție de setea de cunoaștere pe care tu și gașca ta o aveți. Află detalii contactându-ne pe office@fabricagrivita.ro sau la nr. 0766.333.777.